Stirea nr 1
sumarul stirii 1. Eforturile Rusiei de a răsturna Guvernul Republicii Moldova ar fi conduse din Marea Britanie / Moscova instruiește o grupare paramilitară să o dea jos pe Maia Sandu - The Times
Acuzațiile au fost confirmate de guvernul Maiei Sandu, acesta afirmând că Marea Britanie nu a aprobat deocamdată cererea de extrădare a ofițerului pe care au formulat-o autoritățile moldovene.
Situația a fost prezentată pe pagina sa de Twitter de către Maxim Tucker, autorul articolului din The Times, acesta citându-l inclusiv pe președintele Comisiei pentru apărare din parlamentul britanic, Tobias Ellwood, care a declarat că este „de neînțeles” de ce Marea Britanie nu l-a extrădat pe fostul șef al poliției moldovene.
„Timp de ani de zile Londra și-a dezvoltat o reputație de refugiu pentru oligarhii est-europeni care adesea au legături puternice cu Putin”, a deplâns Ellwood.
„Acest lucru se schimbă în sfârșit după [începerea războiului din] Ucraina, dar m-am întâlnit cu președintele moldovean de 3 ori în prezența unui înalt oficial al ministerului de Externe și problema acestei cereri de extrădare a fost ridicată”, a relatat el.
„Nu putem să ne limităm doar la Ucraina dacă suntem serioși în privința susținerii noastre pentru democrație în Europa”, a mai spus acesta.
Separatiștii pro-ruși din Republica Moldova au cerut „ajutorul” Moscovei
Articolul publicat de The Times vine după ce la începutul săptămânii separatiștii pro-ruși din Transnistria au cerut Moscovei să își extindă așa-zisa misiune de „menținere a păcii” în regiune prin trimiterea mai multor trupe. Mutarea a fost imediat denunțată de guvernul Republicii Moldova.
Această nouă escaladare a tensiunilor dintre Chișinău, Tiraspol și Moscova a venit după ce pe 13 februarie președintele Maia Sandu a anunțat pentru prima dată că autoritățile de la Chișinău sunt la curent cu un plan violent al Rusiei, ce include atacuri și luări de ostatici, de subminare a Republicii Moldova.
Imediat după aceste declarații, partidul pro-rus al oligarhului fugar Ilan Șor, despre care se crede că joacă un rol central în tentativele Moscovei de a destabiliza Republica Moldova, a început să organizeze proteste la Chișinău, aducând oameni cu autocarele pentru a manifesta împotriva guvernului pro-occidental al țării.
La puțin peste o săptămână după anunțul făcut de Maia Sandu, președintele rus Vladimir Putin a anulat un decret care data din 2012 și care recunoștea „suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova” în problema transnistreană.
Presa rusă scria la momentul respectiv că Putin a anulat decretul „pentru a asigura interesele naționale ale Federației Ruse în legătură cu schimbările profunde care au loc în relațiile internaționale”.
Ulterior, o investigație publicată de Yahoo News la jumătatea lunii martie cu colaborarea mai multor instituții de presă din Europa a arătat că un plan de destabilizare a Chișinăului a fost întocmit chiar în interiorul Kremlinului, de către așa-zisul „Directorat Prezidențial pentru Cooperare Transfrontalieră”, același departament din cadrul administrației prezidențiale a lui Putin care a elaborat o strategie pentru anexarea Belarusului.